Hallo herfst! Tijd voor zelfzorg
De verandering is letterlijk in de lucht: vandaag is de herfst begonnen. Het wordt kouder, gaat meer regenen en waaien. De dagen worden korter. Na deze hete en uitbundige zomer, tijd om weer tot jezelf te komen, de verbinding met jezelf te herstellen en je zelfgenezend vermogen te optimaliseren.
Volgens de ayurveda is de herfst het ‘vata’ seizoen. Vata is een van de drie basiselementen en heeft te maken met ether en lucht. Tijdens dit seizoen wordt de lucht onstuimiger. Dit heeft als effect dat wij als mensen ook onrustiger, onstuimiger en angstiger worden.
Hieronder zes tips voor zelfzorg en het herstellen of verbeteren van de verbinding met jezelf.
Je lijf opwarmen
Drink lekker veel warme drankjes, bijvoorbeeld gemberthee (met verse gemberwortel). Gember is goed voor de spijsvertering, geeft een boost aan je immuunsysteem, voorkomt of verlaagt ontstekingsreacties, bevat antioxidanten, is ontspannend voor je lijf. Een klassieke ayurvedische herfstremedie is gemberthee met een beetje honing.
Op nuchtere maag een glas warm water met stukjes gemberwortel en een schijfje citroen is ook een aanrader. Het zuur van de citroen verwijdert opgestapelde gifstoffen in je lichaam, levert veel vitamine C en antioxidanten. Door het warm te drinken wordt de themogenese van het lichaam gestimuleerd, waardoor je vetverbrandingsproces sneller in actie komt. Het verhindert ook ontstekingen.
Kom in beweging
In de herfst zijn we vaker binnen, en minder in beweging. Onze agenda’s lopen weer vol, op het werk wordt het weer drukker. Tijd om bijvoorbeeld een eigen yogaroutine in te voeren. Je kunt yoga heel mooi aanvullen met bijvoorbeeld hardlopen. Zelf heb ik enorm veel baat bij de ‘yoga-ademhaling’ vanuit de buik, tijdens het hardlopen. Ik heb er in ieder geval een halve marathon op volgehouden. Bij een duurloop vanaf 20 minuten wordt de hoeveelheid stresshormoon cortisol in je bloed aanzienlijk verlaagd. Hardlopen is ook effectief tegen angsten en depressieve gevoelens.
Yoga verlaagt niet alleen stress, het vergroot ook je weerstand ertegen, buiten de lessen. Dat is fijn, want 90% van de ziekten worden veroorzaakt door stress. Yoga laat je groeien, verbetert je gezondheid en brengt je in harmonie met jezelf en je omgeving. En yoga is niet voor dunne, jonge en flexibele mensen. Iedereen kan yoga doen, de yogahouding moet juist worden aangepast aan ieder lichaam zodat iedereen optimaal van de effecten kan genieten.
Detox
De lente is detox seizoen? Nee, het is juist een goed idee om het lichaam en de geest te reinigen voor een gezonde winter zodra de R in de maand komt. Het lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen om zich te ontdoen van toxische stoffen, maar in onze huidige maatschappij en voeding is er een permanente overvloed van afvalstoffen. Ook stress heeft een negatieve invloed op ons zelfgenezend vermogen. Een overmaat aan toxinen, zowel lichamelijk als emotioneel, draagt bij aan het fenomeen verzuring van weefsels en cellen. Het doel van detoxen is het opruimen van stagnaties en verslakking in je lichaam. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor jezelf en word je veerkrachtiger.
Een detox hoeft niet zo rigoureus te zijn als men vaak denkt. Tips voor een verantwoorde detox:
- Kies een rustige week op het werk met weinig sociale afspraken
- Laat de ‘lege’ calorieën staan: geen suiker, snoep, koek, gebak, wit brood en snacks
- Eet grote hoeveelheden groenten en fruit bij elke maaltijd
- Probeer zoveel mogelijk dierlijke producten te vervangen door plantaardige
- Drink veel water. Geen alcohol, koffie en zwarte thee. Kruidenthee is een optie
- Als tussendoortjes neem je rauwkost, fruit, ongezouten noten
- Doe het rustig aan. Mediteer en doe yoga.
Versterk je motivatie
Minder zonlicht, kou, regen. Allemaal zaken waardoor we minder gemotiveerd zijn om dingen te ondernemen die goed voor ons zijn. Breng jezelf in balans door de ene dag te aarden, en de andere dag je energie op te wekken. Druk ‘s ochtends in bed niet op snooze, maar zet de ene dag deze grounded meditation aan, en de andere dag deze energy meditation.
Supplementen
Met de R in de maand, kan het nuttig zijn om extra vitaminen en / of andere supplementen te slikken.
Vitamine C beschermt de lichaamscellen tegen oxidatieve schade door blootstelling aan vrije radicalen. Vitamine C is onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in citrusfruit, kiwi’s, bessen, aardbeien, koolsoorten en aardappelen.
Vitamine D Een tekort hieraan kan leiden tot depressie, verminderde weerstand, vermoeidheid, gebrek aan energie, vertraagde groei bij kinderen en botbreuken. Vitamine D zorgt voor gezonde botten en is betrokken bij onze stofwisseling, spiergroei en ons immuunsysteem.
Mineralen Magnesium zorgt onder andere voor een goede overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en de energieproductie van lichaamscellen. Een magnesiumtekort komt weinig voor, meestal bij darmproblemen. Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in vlees, kaas, graanproducten, noten, en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Spirulina wordt ook wel omschreven als het meest voedzame voedingsmiddel ter wereld. Als deze algensoort goed wordt geoogst uit niet vervuild water, bevat het veel vitamine B1, B2, B3, B6, B9 (foliumzuur), vitamine A, vitamine C, vitamine D, Vitamine E. Het bevat ook kalium, calcium, chroom, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, sodium en zink.
Echinacea Dit kruid wordt veel gebruikt om infecties te bestrijden. Bijvoorbeeld verkoudheid en andere infecties aan de luchtwegen, oorontsteking. Het wordt door veel mensen gebruikt om de weerstand te verhogen. Het vermindert de kans op een verkoudheid met 59% en het verkort de duur van een verkoudheid met anderhalve dag.
Praktijk Mariska – In verbinding met jezelf